Koristite zamrznutu hranu bez rizika po zdravlje

Uprkos ustaljenom mišljenju, smrznutu hranu možete konzumirati bez ikakvog straha. Istraživanje koje je na 1500 ispitanika sprovela britanska Agencija za kontrolu namirnica, pokazalo je da 43% njih smatra da hranu svakako treba smrznuti isti dan kad je i kupimo, 38%  ih kaže da je opasno ponovno zamrzavati meso čak i nakon što smo ga skuvali ili ispekli, a 36% ispitanih veruje da hrana postaje opasna ako ostane predugo u zamrzivaču.

No, ništa od toga nije istina. Godišnje se, na primer, u Velikoj Britaniji baci oko 7 miliona tona hrane, iako je velik deo toga sasvim ispravan za konzumaciju. Naime, čak 4,2 miliona tona baci se zbog nedoumica vezanih za zamrzavanje hrane.

Kako ćemo, dakle, znati je li, recimo, komad mlevenog mesa koji smo zamrznuli oko Božića još uvek dobar za jelo? Je li naša odbojnost prema zamrznutoj hrani zapravo samo snobizam i averzija prema kulinarskim običajima 70-ih, ili tu ipak ima nečega?

Evo kako sigurno zamrzavati hranu:

Zamrzavanje

Meso i ribu možete slobodno zamrznuti sve do 'najbolje upotrebiti do' datuma. Nije nužno da takve namirnice zamrzavate odmah nakon što ste ih kupili, već možete čekati do označenog datuma. Naime, tu ste namirnicu komotno mogli kupiti i baš tog datuma koji je označen na pakovanju kao krajnji rok za upotrebu.

Smrznuto

Proverite na pakovanju, ali najčešće hrana može smrznuta stajati od tri do šest meseci. Većina bakterija u dubokom ledu postane neaktivna, tako da zamrzavanje zapravo deluje kao 'dugme za pauzu'. Smrznutu hranu možete koristiti i nakon što je jako dugo bila u ledu, iako će možda malo nastradati ukus i tekstura. Taj period od 'tri do šest meseci' označenih na pakovanju odnosi se zapravo na kvalitet, a ne na sigurnost namirnice.

Odmrzavanje

Što je temperatura viša, bakterije su zaposlenije. Zato hranu odmrzavajte polako, najbolje preko noći u frižideru. Odmrznuto pripremite u narednih 24 sata.

Ponovno zamrzavanje

Sme li se hrana ikad ponovno zamrznuti? Odgovor je pomalo zbunjujuć: i da i ne.

Ponovno zamrznuta hrana nosi veći rizik od trovanja jer se odmrzavanjem povećava broj bakterija. Zato ako odmrznete pile i dogodi se nešto nepredviđeno, najbolje je da ga bacite i za to okrivite lošu karmu.

Ali, ako od pileta pripremite omiljeno jelo, tokom pripreme će sve bakterije biti eliminisane, pa skuvano ili pečeno meso možete bez straha opet zamrznuti – nakon što se ohladilo, naravno.

Preveo: Dejan B. Živanović, B.Sc. spec.

Izvor: https://www.theguardian.com